Målselvnepe og nudler Thai style

200g eggnudler
0,5 dl solsikkeolje
200g nepe i strimler
1 rødløk i strimler
½ rød chili i tynne skiver
4 fedd hvitløk i skiver
1 ss koriander finkuttet
1 ss ingefær finrevet
o,5dl soya
¼ dl ketchap manis
1 stk limesaft og skall
2 vårløk, finskivet
sesamfrø, ristede

Fremgangsmåte

Nudler kokes i lettsaltet vann og siles av. Nepe, rødløk, chili og hvitløk stekes hurtig. Tilsett de øvrige ingrediensene og kok hardt til det tykner lett. Vend inn nudler og server. Topp med mer koriander og vårløk.

Målselvnepe med urtedipp

1 dl cottage cheese
2dl sæterrømme
litt cayenne pepper
1ss gressløk
1 ts estragon
1 ss persille
1ss kjørvel
Salt
Kvernet sort pepper

Fremgangsmåte

Alt blandes sammen og serveres til målselvnepe i staver.

Syltet Målselvnepe med fennikel og korianderfrø

400g nepe, strimlet
1dl appelsinsaft
1 stjerneanis
2dl hvitvinseddik
2dl vann
100g sukker

Fremgangsmåte

Legg alle ingredienser i en kjele og kok i 10 minutter under lokk. Ta av lokk og kok inn til marmeladekonsistens.  Avkjøl og server for eksempel til ost.

Suppe av Målselvnepe

2 sjalottløk, finkuttet
20g smør
500g neper
5dl kyllingkraft
2 dl fløte
2 dl melk
1 bit ingefær
1 liten bit rød chili
Salt
Paprikapulver

Fremgangsmåte

Sjalottløk mykgjøres i smør i en kjele. Tilsett neper og kraft og kok til det er mørt.  Tilsett fløte, melk, ingefær og chili. Kok i 5 minutter. Kjøres i blender og smakes til med salt og syre. Server og topp suppen med et lett dryss paprikapulver.

Puré av Målselvnepe

500g nepe
100g mandelpotet
Vann
50g smør
Salt

Fremgangsmåte

Nepe og poteter i biter kokes møre i vann under lokk. Sil av vannet, sett de tilbake på platen og damp tørre. Kjør de i en blender med smør og smak til med salt

.

Surnepe

500g nepe fint kuttet som surkål
2dl eplecidereddik
2dl vann
1 ts karve
50g sukker
Salt

Fremgangsmåte

Ha alt i en kjele og kok i 10 minutter under lokk. Ta av lokket og kok inn som surkål. Smak til med salt. Avkjøl og server varm eller kald til for eksempel stekte pølser.